Teknofest İstanbul’a Boğaziçili öğrencilerin imzası damga vuracak

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen ve aralarında yüksek irtifaya çıkabilen roket ve İnsansız Hava Aracı'nın da yer aldığı projeler 20-23 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenecek olan TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde yerlerini almaya hazırlanıyor.

Festivalin katılımcısı ve anı zamanda sponsoru olan Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul'da yer alacak dört günlük teknoloji maratonunda teknoloji yarışmalarına katılmakla kalmıyor; öğretim üyeleri tarafından geliştirilen ve yürütülmekte olan çeşitli araştırma projeleriyle festival boyunca teknoloji meraklılarıyla buluşmaya hazırlanıyor.

TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında düzenlenen Roket Yarışması'nın iddialı yarışmacıları arasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden oluşan BUmerang ekibi de yer alıyor. Yarışmaya yüksek irtifa kategorisinde yarışan roket projesiyle katılan ekip geçtiğimiz hafta sonu Aksaray Tuz Gölü'nde gerçekleştirilen denemelerde başarılı bir kalkış yapmıştı. Bumerang ekibi bu projede geliştirdiği gerek Ar-Ge gerekse mühendislik çalışmalarıyla dikkat çekti. BUmerang Ekibi, Enes Oğuz İskender (Makine Mühendisliği öğrencisi ve Bumerang Takım Kaptanı), Emre Ersöz (Makine Mühendisliği), Onat Baloğlu (Elektrik-Elektronik Mühendisliği), Sena Göcekli (Makine Mühendisliği), Tuğrul Tamer Coşkun (Makine Mühendisliği) Aytekin Yenilmez (Makine Mühendisliği) ve İbrahim Safa Uç'tan (Makine Mühendisliği) oluşuyor.

Air Benders Takımı drone geliştirdi

TEKNOFEST İSTANBUL kapsamında düzenlenecek olan İnsansız Hava Aracı Yarışması ise festivalin merakla beklenen etkinliklerinden biri... Yarışma, Tübitak'ın organize ettiği ve 2018 yılı içerisinde 3. Kez düzenlenecek olan Uluslararası İHA Yarışması ile birleştirilerek Tübitak ve T3 Vakfı tarafından İGA alanında ortaklaşa düzenleniyor.

Bu kategoride yarışacak Boğaziçili ekip Air Benders Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Mücahit Ekinci (Takım Kaptanı), Yasin Üstüner, Burak Yıldızoz (Elektrik Elektronik Mühendisliği), Berk Ceyhan, Erol Karataş (Makine Mühendisliği) ve Ramazan Koç'tan (Bilgisayar Mühendisliği) oluşuyor. Projenin danışmanlığını Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Işıl Bozma üstleniyor.

Adını popüler bir anime olan ''Air Benders''dan alan ekip, İHA Yarışması kuralları çerçevesinde belirli bir görevi yerine getirmesi için tasarladıkları insansız hava aracını tamamen kendi imkanları ile tasarladı. Takım üyeleri geliştirdikleri İHA'nın (drone)yarışmada sergileyeceği yetenek ve görevleri şöyle belirtiyor: ''İHA'nın üç temel görevi var, ilk görevde manuel uçuş yapması bekleniyor. Bu aynı zamanda İHA'nın telemetrik kabiliyetlerinin ölçülmesi ve mekanik olarak ne kadar iyi olduğunu test etmek için verilen bir görev. Bu sayede pilotun sürüşü de test ediliyor. Yaklaşık 15-20 metre yükseklikte 10 dakika kadar uçması hedefleniyor. İkinci görevde ise toplam 320 gram ağırlığa sahip dört adet top yüklü biçimde ve otonom olarak kalkması hedefleniyor. Üçüncü görevde ise İHA otonom olarak bir hedefe doğru gidiyor, yere iniş yaparak yerdeki topu alacak ve hedeflenen başka bir noktaya bırakacak. İHA'yı bekleyen en zorlu görevin üçüncü görev olduğunu söyleyebiliriz''.

Mechanical Turk takımının projesi sürücüsüz araç Teknofest'te sergilenecek

TEKNOFEST İSTANBUL'da Boğaziçi Üniversitesi imzası ile sergilenecek projelerden biri de Türkiye'nin ilk otonom yarış arabası olacak olan 59RK'yı hayata geçirmek için takım kuran Boğaziçi Üniversitesi Otonom Elektrikli Araç Takımı Mechanical Turk'ün geliştirdiği araç olacak.

Ağustos ayında TÜBİTAK Efficiency Challenge yarışmasına katılan Boğaziçi ekibi Mechanical Turk, enerji verimliliği yüksek bir elektrikli araç tasarlarken güncel yapay zeka teknikleri ile bu aracın sürücüsüz yol alabilmesini hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü güç elektroniği konusunda takıma destek veriyor.

Mechanical Turk takımı üyeleri ise Aybars Safi (Elektrik Elektronik Mühendisliği, Makina Mühendisliği (Yan Dal), Affan Kalkavan (Makina Mühendisliği), Bahar Dinçer (Endüstri Ürünleri Tasarımı, ODTÜ), Berkhan Bayraktar (Makina Mühendisliği), Burak Ayva (Makina Mühendisliği), Bora Yalçın(Makina Mühendisliği), Emirhan Ertem(Makina Mühendisliği), Ferhat Melih Dal (Bilgisayar Mühendisliği), Gökberk Elmas(Elektrik Elektronik Mühendisliği), Halil Yazıcı (Makina Mühendisliği) , İbrahim Özcan (Bilgisayar Mühendisliği), Kadir Türksoy (Elektrik Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans), Ömer Adıyaman(Makina Mühendisliği) ve Umut Küçükaslan'dan (Elektrik Elektronik Mühendisliği) oluşuyor.